Contradictions


The round Cube

Twee uiterste in vormtaal: een kubus en een bol. een vorm waarin de tegenstellingen, een zijn. En in evenwicht. Een kubus met ronde vlakken, die kan schommelen. Deze vorm is zowel het symbool als het bewijs van het bestaan van evenwicht. Evenwicht tussen tegenstellingen. De tegenstellingen zijn tegelijk aanwezig in een gezamenlijke werkelijkheid.

The round cube is zowel als solo sculptuur sterk en krachtig, als in een groepje van twee of drie. Daarnaast komen ze ook voor als stapel element in The Collection. Uitgevoerd in verschillende materialen: steen, hout, ijzer, roestvrij staal en mergel. Ze verhalen altijd over tegen stellingen: yin - yang, dag  nacht, mannelijk - vrouwelijk, warm - koud, enzovoort. De kunst in het leven is na elke hobbel of schommeling evenwicht te hervinden. En in evenwicht kunnen zijn. Een absolute staat van balans.


The Collection

Bestaat uit verschillende abstracte vormen waarin hoekig en rond samen komen, en deze vormen zijn stapelbaar. Vivianne noemt ze dan ook stapelstenen. Ze passen als kommetjes in elkaar. Alle vormen komen voort uit een kubus. Uit de kubus worden uitsluitend cirkels gehaald, net als bij de round cube. In oude culturen vinden we geregeld patronen terug van een cirkel in een vierkant. Dit symbool verwijst naar de geest in de stof, het goddelijke in de materie. Ook hier gaat het om heel wording. Door de verschillende stapel elementen kun je telkens variëren en zo je eigen sculptuur samen stellen. Zoekend naar eigen persoonlijk evenwicht.